Vakgroep gynaecologie

Wat doen wij?

De vakgroep gynaecologie biedt een breed scala aan gynaecologische en verloskundige zorg. Van abnormaal bloedverlies, endometriose en bekkenbodemproblemen tot fertiliteitsproblemen en oncologische zorg: onze specialisten staan klaar voor vrouwen in elke levensfase.

Het Vrouw Moeder Kind-centrum van Máxima MC is een derdelijns expertisecentrum voor bijzondere perinatologische zorg en is toonaangevend op het gebied van familiegerichte zorg rondom vrouwen, (aanstaande) moeders, kinderen en vroeggeborenen. Binnen het VMK beschikken we over een Obstetrische High Care (OHC) en Neonatale Intensive Care Unit (NICU), waar de zorg voor moeder en kind naadloos op elkaar aansluit.

Opleiding, onderzoek en innovatie staan centraal binnen de vakgroep. We leiden artsen op met niet alleen de juiste kennis en vaardigheden, maar ook het vermogen om zich aan te passen aan een veranderende medische en maatschappelijke omgeving. In onze open en respectvolle werksfeer is feedback geven vanzelfsprekend. Hierdoor ontstaat een stimulerende omgeving waarin zowel de persoonlijke als professionele ontwikkeling centraal staat en waarin iedereen de kans krijgt om het maximale uit zichzelf en de opleiding te halen. 

Ons team

Onze vakgroep bestaat uit veertien gynaecologen die lid zijn van de maatschap. Zij worden ondersteund door fellows, chef de clinique, een groep assistenten, postdocs en een research nurse. Daarnaast is er een vakgroepmanager die de medisch specialisten ondersteunt bij de organisatie en de belangenbehartiging van de vakgroep. Samen zorgen we voor optimale patiëntenzorg én een professionele werkomgeving waar ruimte is voor persoonlijke groei en innovatie.

Onze speerpunten

  • Endometriosezorg: de endometriosezorg binnen het Máxima MC is landelijk erkend als topklinische zorg door de vereniging  Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ).
  • Fertiliteitsproblemen: een multidisciplinair fertiliteitsteam bestaande uit gynaecologen en fertiliteitsartsen biedt uitgebreide begeleiding en behandeling aan. 
  • Myomen: de behandeling van myomen (vleesbomen) is een andere erkende topklinische functie van Máxima MC.
  • Oncologische zorg: de behandeling van eierstok- en baarmoeder(hals)kanker. 
  • Perinatologie: een aantal gynaecologen is gespecialiseerd tot perinatoloog (specialisatie in zwangerschappen). Tijdens de diensten is er altijd een perinatoloog beschikbaar. Er is een topklinische erkenning voor de zorg voor zwangeren met dreigende vroeggeboorte < 32 weken of ernstige maternale of foetale pathologie. Zorg voor pasgeborenen met (extreme) vroeggeboorte < 32 weken of een ernstige verstoring van vitale functies.

Opleiding en begeleiding van nieuw talent

In samenwerking met Maastricht UMC+ leiden we AIOS op. Bij Máxima MC bieden we opleidingsassistenten de mogelijkheid zich te differentiëren in gebieden zoals: Minimale Invasieve Chirurgie, Urogynaecologie, Perinatologie, Fertiliteit en Endometriose.

Wetenschappelijk onderzoek

Continue verbeteren van zorg is een belangrijke drijfveer binnen onze vakgroep. We investeren daarom veel tijd en budget in innovatief wetenschappelijk onderzoek. Onder begeleiding van postdocs en een research nurse werken onze onderzoeksgroepen aan uiteenlopende thema’s. Met twee hoogleraren en een universitair hoofddocent binnen de vakgroep leveren we een actieve bijdrage aan kennisontwikkeling. We zijn betrokken bij vele wetenschappelijke onderzoeken en publiceren jaar na jaar wetenschappelijke artikelen aan de hand van de resultaten van de diverse studies. 

Samenwerkingen

Voor prenatale diagnostiek werken we nauw samen met Maastricht UMC+. 

Verder hebben we een samenwerking met het Catharina Ziekenhuis Eindhoven op het gebied van bekkenzorg.