Vakgroep chirurgie

Wat doen wij?

De vakgroep chirurgie bedrijft topklinische chirurgische zorg met specifiek gefocuste zorg op basis van diverse expertisegebieden op regionaal, nationaal en internationaal niveau.

Ontwikkeling staat hoog in ‘t vaandel bij de vakgroep chirurgie. Wetenschappelijk onderzoek, innovatie en het opleiden en begeleiden van nieuw talent zijn dan ook sterk verweven met de vakgroep.

Zo zorgt de vakgroep ervoor dat het topklinische chirurgische zorg kan blijven verlenen en dat het vakgebied chirurgie in voorwaartse beweging blijft.

De afdeling zet daarnaast in op prehabilitatie: ervoor zorgen dat patiënten zo fit mogelijk de operatie ingaan. Dit resulteert in minder complicaties, korter ziekenhuisverblijf, lagere zorgkosten en een gevoel van betrokkenheid bij de patiënten.

Ons team

De vakgroep bestaat uit 14 chirurgen met uiteenlopende differentiaties, waaronder GE-ONCO chirurgie, vaatchirurgie en traumachirurgie. Naast de chirurgen bestaat het team uit een groep assistenten, fellows en een vakgroepmanager die de medisch specialisten ondersteunt en medeverantwoordelijk is voor de organisatie van de vakgroep.

Onze speerpunten

  • Bariatrie: binnen de obesitaszorg biedt de vakgroep chirurgie zowel het reguliere behandeltraject aan als specialistische behandelingen zoals revisiechirurgie, behandeling van complicaties na een maagverkleining en begeleiding bij zwangerschap na een maagverkleining.
  • Compartimentsyndroom: de behandeling van compartimentsyndroom is een erkende topklinische functie van Máxima MC en de grootste van Nederland.
  • Diabetische voet: we bieden een speciaal voetenspreekuur om diabetespatiënten met voetproblemen zo snel mogelijk te kunnen behandelen. Tijdens dit speciale spreekuur werken een internist, vaatchirurg, revalidatiearts en podotherapeut intensief met elkaar samen.
  • Leverchirurgie: Máxima MC is één van de tien grootste levercentra van Nederland en heeft een regiofunctie voor de behandeling van levertumoren en galblaascarcinomen.
  • Lies- en buikwandpijnsyndromen: in het Europees expertisecentrum SolviMáx vindt de behandeling plaats van patiënten met het syndroom van ACNES of met liespijn na een keizersnede of liesbreukoperatie.
  • Longchirurgie: de longchirurgie is een groeiend specialisme met extra aandacht voor innovatie en (inter)nationale samenwerking.
  • Mammacarcinoom: bij de behandeling van het mammacarcinoom excelleert de vakgroep chirurgie in oncoplastische procedures in samenwerking met de plastische chirurgie.
  • Melanoom: Máxima MC is een tertiair verwijzingscentrum voor de melanoomzorg in de breedte, inclusief oksel- en liesklierdissecties.
  • Vaatproblemen bij sporters: expertise centrum voor behandeling van vaatproblemen en pijnklachten aan de benen bij sporters.

Opleiding en begeleiding van nieuw talent

Vanuit de vakgroep Chirurgie wordt de volledige opleiding chirurgie aangeboden. De opleiding bestaat uit vier jaar algemene chirurgie, waarbij de AIOS diverse stages doorlopen, en twee jaar differentiatie. Ook biedt de vakgroep differentiaties gastro-intestinale chirurgie, chirurgische oncologie, vaatchirurgie, traumachirurgie, longchirurgie en chirurgie bij kinderen aan. Daarnaast leidt de vakgroep tropenartsen en vooropleidingsassistenten van de urologie, orthopedie en plastische chirurgie op. Verder lopen er continu co-assistenten mee op de afdeling.

Wetenschappelijk onderzoek

De vakgroep chirurgie is onderscheidend in innovatie en wetenschappelijke output. De chirurgen doen veel eigen-geïnitieerd onderzoek naar onder meer diagnostiek en behandelingen van longkanker, prehabilitatie en buikwandzenuwen. Daarnaast nemen de chirurgen deel aan studies van collega-ziekenhuizen en (inter)nationale consortia. Dit wordt door de aan de vakgroep verbonden projectmanager en research-coördinator gecoördineerd. 

Samenwerkingen

De vakgroep werkt nauw samen met diverse afdelingen, zowel binnen het Máxima MC als andere ziekenhuizen. Als één van de tien grootste levercentra in Nederland is de vakgroep Chirurgie regionaal verwijscentrum. De vakgroep heeft een wekelijks MDO voor de regio en een expert-MDO voor complexe levercasus met het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC). Er is een uitstekende samenwerking met de radiotherapie-afdelingen van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven en het MUMC. Ook op gebied van opleiding werkt de vakgroep nauw samen met het MUMC, waar de AIOS een deel van de opleiding volgen.