Home > Vakgroepen > Vakgroep urologie
Vakgroep urologie
Wat doen wij?
De vakgroep urologie staat voor hoogwaardige zorg en innovatieve behandelingen op het gebied van de urinewegen en mannelijke geslachtsorganen. Met een sterk team aan specialisten en multidisciplinaire samenwerkingen biedt de vakgroep urologie zorg die zowel medisch specialistisch als patiëntgericht is.
De vakgroep urologie behandelt patiënten met ziekten en aandoeningen van de urinewegen of mannelijke geslachtsorganen. Veelvoorkomende aandoeningen zijn bijvoorbeeld plasklachten, prostaatkanker, blaaskanker, nierstenen, nierkanker, incontinentie, erectieproblematiek, hypogonadisme en bekkenbodemproblematiek. Dankzij het uitgebreide netwerk en specialistische kennis, ontvangt de vakgroep veel verwijzingen uit de regio.
Onze aanpak is gericht op continue kwaliteitsverbetering door het analyseren van eigen resultaten. Transparantie is daarbij van belang; behandeluitkomsten, zoals die van protheses, worden gedeeld op de website van het ziekenhuis. Daarnaast draagt de vakgroep bij aan wetenschappelijk onderzoek en het opleiden van de volgende generatie artsen.
Ons team
Deze bevlogen vakgroep bestaat uit zes urologen, ondersteunend professionals en arts assistenten. Samen zetten wij ons in voor optimale zorg en innovatie binnen ons vakgebied.
Onze speerpunten
- Andrologie/prothesiologie: de vakgroep urologie heeft jarenlange ervaring in het plaatsen van een male sling, sfincterprothese of erectieprothese bij patiënten waarbij conservatieve behandelingen niet tot het gewenste resultaat leiden. Voor het plaatsen van erectieprotheses is het MMC een van de 6 landelijke centra.
- Kinderurologie: dankzij nauwe samenwerkingen met de kinderartsen en de PIPO poli kunnen de urologen een breed palet aan behandelingen aanbieden, waaronder meerdere varianten van hypospadie operaties, diverse andere operaties aan de genitaliën en diagnostische evaluaties onder sedatie.
- Oncologie: de vakgroep urologie voert diagnostiek en behandelingen uit bij alle vormen van urologische oncologie. Er is een nauwe samenwerking met omliggende ziekenhuizen met meerdere tumorspecifieke MDO’s per week. Het Máxima MC is onderdeel van PROSPER en een van de urologen verricht ook de robot geassisteerde prostatectomieën uit op de PROSPER hoofd locatie. In het Máxima MC vinden laparoscopische totale nefrectomieën plaats waarbij ook de uroloog uit Helmond regelmatig patiënten vanuit Helmond in het Máxima MC opereert.
Opleiding en begeleiding van nieuw talent
De vakgroep urologie is betrokken bij het opleiden van coassistenten en semi-artsen. De AIOS uit het Zuyderland en het CZE krijgen de gelegenheid om in het Máxima MC mee te kijken bij de erectieprothese chirurgie, aangezien deze ingreep niet meer in een opleidingsziekenhuis in de regio gebeurt. Daarnaast heeft de vakgroep twee ANIOS in dienst die zorgen voor de klinische patiënten, de consulten in het ziekenhuis en de spoedpatiënten op de poli. De ANIOS leert cystoscopieën en echo’s te verrichten en er zijn mogelijkheden tot het doen van kleine chirurgische ingrepen. Ook poliklinische zorg behoort tot de taken.
Wetenschappelijk onderzoek
De vakgroep urologie neemt deel aan diverse klinische studies, onder andere op het gebied van prostaatkanker. Dit draagt niet alleen bij aan nieuwe inzichten, maar ook aan betere patiëntenzorg.
Samenwerkingen
Samenwerking staat centraal binnen onze vakgroep. We werken intensief samen met oncologen, radiologen, nucleair geneeskundigen, radiotherapeuten en pathologen binnen het Máxima MC en het Catharina Ziekenhuis. Onze vakgroep is bovendien actief binnen multidisciplinaire teams, zoals het Bekkenbodemteam, het MDO van endometriose en Muces (seksuologie), het Máxima Oncologisch Centrum en de kinderpoli.